Hírlevél feliratkozás

New York faltetoválás Fimo süthető gyurmából

Varázsoljuk a New York-i felhőkarcolók hangulatát a szobánk falára Fimo süthető gyurma segítségével. Készíthetünk hasonló díszt bögrénk, poharunk oldalára, de akár otthonunkban lévő tükör vagy lámpa felületére is. 

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo Soft 57 g vagy 350 g gyurma, fekete - a kívánt mérethez szükséges darabszámban
-Fimo akril gyurmanyújtó rúd
-Fimo gyurmanyújtó gép
-Fimo gyurmavágó pengék
-Fimo modellező eszközök
-Fimo felületmintázó, Bőr
-Fimo selyemfényű lakk vagy Fényes lakk 
-olló 

Ha megtaláltuk a helyet, ahova a gyurmaképet szeretnénk helyezni, mérjük az alapot le és tervezzük meg, hogy melyik részeit szeretnénk megformázni a képen látható mintának, illetve milyen méretben. Ezután nyomtassuk ki a mellékelt sablonokat (sablon1; sablon2) a kívánt méretben és ollóval vágjuk ki őket. A mintafotón szereplő minta következőkből épül fel: 1 x Szabadság-szobor, 1 x Empire State Building, 3 x felhőkarcolók. 

Vágjunk le a 350 grammos fekete színű gyurmablokkból, vagy az 57 grammos blokkokból a kívánt méretű mintához megfelelő mennyiségű gyurmát és gyúrjuk össze, puhítsuk meg tenyerünkben. Következő lépésben 1-es fokozatra állított gyurmanyújtó géppel készítsünk az átgyúrt gyurmából lapot. Vastagabb felület eléréséért hajtsuk félbe az elkészített gyurmalapot és tekerjük át újra a gépen. 

Helyezzük sütőpapírra az elkészített gyurmalapokat, így egyszerűen be tudjuk majd tenni a sütőbe. Helyezzük rá a felületmintázót az első lapra, majd az akril nyújtórúddal görgessük át a felületét, közben enyhén lenyomva azt. Ha felemeljük a felületmintázót, a minta ott marad a gyurmán. Tegyük a megmintázott felület mellé, s hajtsuk újra végre a műveletet a még sima felületen. Haladjunk így végig a lapokon míg végül minden felület mintázott lesz. 

Tipp: hogy elkerüljük, hogy a felületmintázó felszakítsa a gyurmát, használat előtt enyhén vizezzük be a felületét.

A kivágott Szabadság-szobor sablont helyezzük a gyurmalapra, s enyhén simítsuk rá. Függőlegesen tartott konyhai késsel vágjuk körbe a mintát, a felesleges gyurmát pedig távolítsuk el, majd a sablont is a gyurma felületéről. Ugyanígy készítsük el a további mintákat, a felhőkarcolókat és az Empire State Buildinget is. Helyezzük sőtbe 110 fokra, s 25-30 perc alatt égessük ki a mintákat. 

Miután kisültek, hagyjuk őket teljesen kihülni és lakkozzuk le. Ha a lakk megszáradt, kétoldalas ragasztóval tudjuk rögzíteni a falra, tükörre. 

Ha pohárra, vagy más domború felületre készítjük a mintát, akkor kiégetés előtt fektessük rá a felületre a gyurmát, s amennyiben az alap engedi, helyezzük vele együtt sütőbe, amennyiben nem, az ívelt gyurmát alufóliával vagy újságpapírral aládúcolva égessük ki. A pohár felületére epoxi ragasztóval tudjuk felrögzíteni a gyurmát.

Jó munkát kívánunk!

A sablonok innen tölthetőek le: 
-sablon 1 
-sablon 2

A PDF alapú leírás letölthető INNEN.

További ötleteink elérhetőek ITT.