Hírlevél feliratkozás

Húsvéti tojások papírmasé porból

Ez a romantikus váza és dísz tökéletes kiegészítője lesz Húsvéti dekorációnknak. Elkészítésük gyors és nagyon könnyű, a látvány annál hatásosabb.

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo papírmasé por (8180)
-Fimo fényes lakk, 10 ml (8703-01BK)
-Hobbyművész matt akrilfesték - fehér
-Hobbyművész matt akrilfesték - magenta
-Hobbyművész matt akrilfesték - világos rózsaszín
-Hobbyművész matt akrilfesték - ibolyavörös
-Hobbyművész metál akrilfesték - halvány arany
-Hobbyművész decoupage ragasztó, 40 ml
-Munkácsy M500P szintetikus lapos ecset - 12-es és 16-os méretek
-rózsamintás szalvéta / decoupage papír / decopatch papír
-rózsaszín, lila és arany színű szalagok
-Hobbyművész PVAc ragasztó
-kerek szivacsecset

Valamint: egy nagy és egy kisebb méretű lufi, egy nagy és egy kisebb méretű keverőedény, mérőedény, ragasztószalag, HB ceruza, konyhai kés

Első lépésben fújjuk fel a nagyobb méretű lufit (kb. 23 cm átmérőjű), végére kössünk csomót. Ezután helyezzük bele a csomóval lefelé s kisebb méretű tálba és a szélét rögzítsük le ragasztószalaggal. 

Vigyünk fel egymás után több csík ragasztószalagot, hogy biztosan oda legyen rögzítve a lufi az edény szájához.

Öntsük bele a papírmasé port (800 g) a nagyobb tálba és keverjünk hozzá kb. 2,4 liter hideg vizet, majd gyúrjuk össze addig, amíg teljesen homogén masszát kapunk.

Vigyük fel a papírmasé masszát a lufira, s fedjük be vele azt mindenhol. Ügyeljünk rá, hogy egyenletesen hordjuk fel az anyagot, hogy sehol ne legyen vékonyabb a réteg. Ujjainkkal simítsuk végig a felületet, hogy mindenhol egyenletes legyen.

Ezután hagyjuk száradni a mintadarabot szobahőmérsékleten 4-5 napig.

Óvatosan húzzuk le a ragasztószalagok az edény széléről és emeljük le róla a papírmasétojást, majd konyhai késsel szúrjuk ki a lufit.

Távolítsunk el róla minden maradék lufidarabot és ragasztószalagot, majd ceruzával húzzunk cikk-cakkos vonalat a tojás tetejére. Ezután vegyünk elő recés konyhai kést és vágjuk ki a cikk-cakk mintát a tojás tetején.

Lapos, szintetikus ecsettel fessük le egy rétegben fehér festékkel a tojás külsejét és belsejét is, majd hagyjuk teljesen megszáradni.

Húzzuk le a választott mintájú szalvéta legfelső rétegét, illetve vegyük elő a decoupage / decopatch papírt és tépjünk belőle sávokat. Kenjük le a tojás felületét Hobbyművész decoupage ragasztóval azon a részen, ahova fel akarjuk vinni a választott mintát, majd fektessük rá a letépett sávot. Simítsuk fel azt a felületre és kenjük át újabb réteg decoupage ragasztóval. Igyekezzünk ecsetünkkel elsimítani az esetleges redőket. Vigyünk fel ugyanígy további sávokat vízszintesen az előző mellé, s ismételjük addig az előző műveletet amíg a sávok körbe nem árik a tojást. Ezután hagyjuk teljesen megszáradni a ragasztót.

Következő lépésben fessük le a tojás alját magenta, a tetejét pedig világos rózsaszín festékkel. Miután megszáradt a festék, kenjük le a tojás alját ibolyavörös színnel. A festéket semmiképpen ne hígítsuk, a festéshez az ecsetet pedig tartsuk teljesen laposan, így a festéket biztosan csak oda visszük fel, ahova szeretnénk, s nem fog befolyni olyan részekre, ahova nem akarjuk.

Kerek szivacsecsettel, tuffoló mozdulatokkal vigyünk fel metál arany színű festéket a tojás tetejére és aljára is, majd lapos ecsettel kevés magenta színt a középső elválasztó csík fölé közvetlenül.

Utolsó lépésben kenjük le az egész felületet fényes lakkal, majd hagyjuk teljesen megszáradni.

Miután elkészültünk a tojással, állítsuk fel és tegyünk bele vázát virágokkal, s kész is a dekoráció!

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető innen.