Hírlevél feliratkozás

Relief ékszer készítése Fimo gyurmából

Divatos, látványos relief ékszereket készíthetünk kiégethető gyurmából felületmintázó gumilap segítségével.

Amire szükségünk lesz hozzá:

-Fimo Soft 56 g gyurma, 2 választott színben (8020-*)
-tetszőleges, peremes ékszeralap
-felületmintázó gumilap (95005-*)
-Fimo gyurmavágó penge (8700-04)
-Swarovski kúpos hátú kristályok

Az egyik gyurmából csípjünk le egy kisebb diónyi darabot, kezünkkel meggyúrva puhítsuk meg és jó erősen nyomkodjuk bele ujjunkkal a felületmintázó gumilap mélyesédesibe.
A felületmintázóra szinte teljesen ráfektetett Fimo gyurmvágó pengével óvatosan vágjuk le a felesleges gyurmát. Mindig a gyurmafolt közepéről indítsuk a vágást és haladjunk a széle felé, míg a felületmintázó rajzolata teljesen gyurmamentes, tiszta nem lesz. Ügyeljünk arra, hogy a pengével ne emeljük ki a gyurmát a felületmintázóból és ne is vágjuk meg a sablont.
A másik színű gyurmából is csípjünk le egy kisebb darabot és ezt is puhítsuk meg. Töltsük meg vele az ékszeralapot úgy, hogy se púpos, se horpadt ne legyen. Ha a belenyomkodás után lefelé fordítjuk az ékszeralapot és teljesen sima felületre nyomjuk, akkor a benne lévő gyurma teteje lelapul, a felesleges gyurma pedig kiszalad az ékszeralap peremén kívülre. Ez utóbbit távolítsuk el a gyurmavágó pengével.
Ezután az ékszeralapot helyezzük a felületmintázó gyurmával teli részére és erősen nyomjuk rá, majd vegyük a kezünkbe és az ékszeralappal határolt területen alaposan nyomkodjuk össze.

Óvatosan fejtsük le a felületmintázót az ékszeralapról és a pengével vágjuk körbe a túllógó részeket, majd ujjunkkal kicsit nyomkodjuk meg, gömbölyítsük le a vágott éleket.

Utolsó lépésben, tetszés szerint díszíthetjük Swarovski kúpos hátú kristályokkal az ékszert: a követ a pereméig nyomjuk bele a gyurmába, szükség esetén használjunk csipeszt hozzá. A kész ékszert 110 oC-ra felmelegített, elektromos sütőben 20-30 perc alatt égessük ki.

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető innen.