Hírlevél feliratkozás

Repesztett hatású ékszer süthető gyurmából

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo Effect 57 g gyurma, Metál vörösréz
-Fimo Liquid folyékony gyurma, 50 ml
-Fimo fényes lakk, 10 ml
-Fimo akril nyújtórúd vagy gyurmanyújtó gép
-Fimo gyurmavágó kések
-Hobbyművész Metál akrilfesték, 40 ml, réz
-Hobbyművész repesztő paszta, 100 ml
-szintetikus lapos ecset

Valamint: sima munkafelület, hajszárító, vastagabb filc anyag, alkohol alapú színes tinta, sniccer / hobbivágó

Első lépésben bontsuk fel a Fimo Effect metál réz színű gyurmát, s alaposan gyúrjuk át kezünkkel, melegítsük és puhítsuk fel. Ügyeljünk rá, hogy a használat előtt alaposan mossunk kezet, illetve tisztítsuk le a munkafelületet is, hogy az biztosan zsír- és szennyeződésmentes legyen.

Fimo gyurmanyújtó géppel vagy akril gyurmanyújtó rúddal készítsünk a réz színű blokkból egy kb. 8x8 cm-es, 6 mm vastagságú gyurmalapot, majd szintetikus lapos ecset segítségével kenjük le az egész felületet Hobbyművész réz színű akrilfestékkel. Hagyjuk száradni a festéket legalább fél órát.

Következő lépésben spatulával vagy mintázó késsel vigyünk fel Hobbyművész repesztő pasztát a felületre, 1-2 mm vastagságban. 3-4 percig szárítsuk hajszárítóval, míg a repedések elkezdenek kialakulni, majd hagyjuk magától tovább száradni. Minél vastagabb a paszta réteg, annál határozottabbak lesznek a repedések.
Filc anyagra cseppentsünk különböző színű, alkohol alapú tintacseppeket, s dörzsöljük bele a gyurmába.
A színek először sötétnek fognak tűnni, de ahogy száradnak, egyre halványabbak lesznek. Hagyjuk is száradni legalább 30 percig.
Vegyünk elő fehér színű kartonpapírt és rajzoljuk fel rá a nekünk tetsző formát, amilyenre a medálunkat szeretnénk csinálni. Ollóval vágjuk ki, majd fektessük rá a kartont a képen látható módon a gyurmaalapra. Alkoholos filccel rajzoljuk meg a medál körvonalát.
Fimo gyurmavágó késsel, hobbivágóval vagy sniccerrel vágjuk ki a medált.

A kivágott gyurmamedált fektessük rá egy domború felületre, pl. egy üveg mécsestartóra, a képen látható módon. Ügyeljünk arra, hogy az alap, amire rátesszük a gyurmát, olyan legyen, ami sütőbe helyezhető!

Előmelegített sütőben égessük ki a gyurmát, 110 fokon, 30 perc alatt, majd várjuk meg amíg teljesen kihül.

Fimo Effect metál réz színű gyurmából készítsünk egy kb. 3 mm vastagságú gyurmalapot, majd fektessük rá a kiégetett medált és vágjuk körbe. Egy másik darab réz színű gyurmát válasszunk külön, ebből lesz a medálakasztó.

Lapos ecset segítségével vigyünk fel vékony rétegben Fimo Liquid gyurmát a felületre, majd a medált nyomjuk bele a réz színű alapba úgy, hogy belesüppedjen és a szélén peremszerűen kiemelkedjen a gyurma.

Gyurmavágó pengével simítsuk el a medál szélét, vágjuk le a felesleget.
A medál hátuljára óvatosan illesszük fel az akasztót, ujjainkkal nyomjuk oda. Ezután helyezzük ismét sütőbe a medált, s 20-30 perc alatt, 110 fokon égessük ki azt.

Miután kihűlt, kenjük le Fimo fényes lakkal a medált felületét, majd hagyjuk teljesen megszáradni. Ezután nyaklánc alapra szerelve viselhető az ékszer.

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető innen.

Forrás: Pinterest.com