Hírlevél feliratkozás

Tiszta vidéki romantika

Vigyen vidéki hangulatot házába a dekoratív terrakotta színben pompázó tyúkokkal. A pöttyös anyag divatos külsőt kölcsönöz a baromfiknak. A FIMO Air Basic levegőn száradó gyurmával egyszerűen elkészíthetjük a tyúkokat – kemence használata nélkül. A használatkész, agyaghoz hasonló modellező massza ugyanis a levegőn szárad. Utolsó lépésként kenjük le a kész modelleket Fimo Accessories fényes lakkal a tökéletes mázas kerámia hatás elérése érdekében.

Az ötlet pdf innen tölthető le

Hozzávalók:
FIMO Air Basic gyurma, 500 g, terrakotta (választhatunk hogy fehér vagy terrakotta gyurmával készítjük el)
FIMO Air Basic gyurma, 500 g, fehér
Akril nyújtórúd
Modellező szett
Csiszoló készlet
Fehér és piros akril festék
FIMO Fényes lakk

Készítsük elő a szükséges eszközöket és fektessük sima felületre a frissen tartó fóliát, majd vizezzük be. Nyújtsuk ki a fólián a FIMO Air Basic terrakotta színű gyurma felét az akrilrúd segítségével kb. 0,5 cm vastagságura.
A kinyújtott gyurmalappal fedjük be a styropor tojást és a szabadon marad részeket is töltsük ki kisebb gyurmalapokkal. Az illesztéseknél dolgozzuk tökéletesen egymásba az anyagot, majd az egész felületet simítsuk ki modellező késsel vagy vizes kézzel.
Az ülő tyúk estében kevés gyurmából alakítsuk ki az alját, hogy kellő pozícióba álljon a tojásforma. Kis darab gyurmából formázzuk meg a nagyobb testrészeket: nyak, fej, farok, szárny. Ez utóbbi el is állhat a testtől.
Az illesztéseknél vizezzük meg a felületet a tökéletes tapadás érdekében. Ezután már csak a fodros taréjt és a csőrt kell megformáznunk és ráillesztenünk a testre. Modellezőkéssel alakítsuk ki a szemeket, a csőr vonalát és a szárnyak és farok tollazatát.
Egy kerek kis pohárral vagy formaszaggatóval nyomjunk köröket a tyúk testére, majd tegyük félre és hagyjuk 2-3 napot szobahőmérsékleten száradni. Semmi esetre se akarjuk gyorsítani a száradást radiátoron, hajszárítóval vagy sütővel!
Ha esetleg a száradás során kisebb repedések keletkeznének, nyugodtan pótoljuk friss anyaggal. A megszáradt figurák éles részeit csiszoljuk át a száraz csiszoló szivaccsal.

Fessük ki a megmintázott pöttyöket fehér festékkel, a csőrt, a farkat és a taréjt pedig pirossal.
A festék tökéletes száradása után a figurákat lakkozzuk át FIMO Fényes lakkal. Úgy fog hatni, mint egy mázas kerámia, valamint megvédi a piszoktól és a nedvességtől.

Tipp: A maradék, fel nem használt FIMO Air Basic gyurmát, vagy a befejezetlen figurákat légmentesen lezárva (műanyag zacskó, doboz) tároljuk, így később is folytatni tudjuk munkánkat.
A tyúkok szolgálhatnak akár vázaként is. Ebben az esetben a gyurmát a styropor tojás helyett egy vízálló üreges tojásformára dolgozzuk rá.

Jó munkát kívánunk hozzá!