Hírlevél feliratkozás

Ünnepi mécsestartó fémdomborítással

Próbáljuk ki a fémdomborítás technikáját különleges, adventi díszek készítése közben. Az egyszerű, de látványos művek funkcionálhatnak mécsestartóként, de szalvétatartóként is az ünnepi asztalon.

Amire szükségünk lesz hozzá:
-merített kenderpapír, fehér színű
-alumínium lemez, 0,15 mm, ezüst színű
-papírdomborító szerszám
-mintalyukasztó, karácsonyfa mintás
-kétoldalas ragasztószalag
-sniccer
-grafitceruza
-vonalzó
-transzparens papír, Merry X-Mas
-ragasztópisztoly
-szivacsragasztó
-csillámtoll, szivárvány színű

Első lépésben mérjünk le a merített papírunkból két darab, 6-7 cm széles sávot. A papír mind a két oldalán mérjük ki vonalzóval a távolságot, majd a két pontra fektessük rá a vonalzót és a papírdomborító szerszámot húzzuk végig a vonalon. Ezután könnyebben le tudjuk választani a sávokat - tegyünk így, óvatosan tépjük le azt a papír többi részéről. Ujjainkkal csipkézzük ki a papírsávok mindkét oldalát a képen látható módon.
Vegyük elő alumínium lemezünket és ugyanúgy, mint a papírnál, mérjünk le belőle két darab, kb. 6 cm szélességű, hosszanti sávot. Papírdomborító szerszámmal tudjuk bejelölni a sáv szélét, tegyünk így!
Ollóval vágjuk le a lemért sávokat.
Mintalyukasztónkkal kezdjünk el végig a sávokon kivágni az alulemezből mintákat. Ügyeljünk rá, hogy egy magasságba pozícionáljuk őket a sávon belül, valamint hogy egyenlő távolságra helyezzük el őket.
Papírdomborító szerszámunkkal "rajzoljunk" mintákat, nyomjunk pöttyöket mind a kivágott fenyőfákba, mind a csíkba amiből kilyukasztottuk őket.
Az A4-es méretű transzparens papírunkat hosszában osszuk ketté úgy, hogy az egyik sáv kb. 8 cm széles legyen, a másik pedig akkora, amekkora megmarad a papírból.
A merített papírsávunkra ragasszunk két csíkot kétoldalas ragasztóból, végig a sáv két szélén...
...majd húzzuk le a ragasztószalag másik oldaláról is a borítócsíkot és rögzítsük rá a merített papírcsíkot a keskenyebbik transzparens papírcsíkunk közepére.
Hajlítsuk körbe az egyik megmintázott alulemez csíkot, ragasztópisztollyal vigyünk kevés ragasztót oda, ahol a két széle összeér, majd illesszük össze őket és várjuk meg amíg a ragasztó megszárad.
Ugyanígy hajtogassuk körbe a transzparens- és merített papírból összeállított csíkot úgy, hogy pont beleilleszkedjen az előbb elkészített alulemezkörbe. A papírsáv széleit ugyanúgy erősítsük össze ragasztópisztoly segítségével.
A kivágott és megmintázott kis fenyőfák hátuljára ragasszunk fel 2-2 darab szivacsragasztó kockát...

...majd erősítsük fel őket az alukörökre, a "fenyőablakok" közé, a képen látható módon.

A másik alukörbe is helyezzünk bele a másik, merített papírból kivágott, körbehajtott sávot, illetve legbelülre a kettévágott transzparens papír nagyobbik részét. A széleket mind a két papír esetében ragasztópisztollyal illesszük össze.

A magasabbik mécsestartóra, a transzparens papírra nyomjunk pöttyöket a szivárvány színű csillámtollal, majd várjuk meg amíg megszárad az anyag.

Az elkészített művekben helyezhetünk teamécsest, de funkcionálhat szalvétatartóként is az ünnepi asztalon.

Jó munkát és karácsonyi készülődést kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető INNEN.

További ötleteink elérhetőek ITT.