Hírlevél feliratkozás

Üveg mécsestartó díszítés Krétafesték spray-vel - ChalkPaint

A krétafesték spray - közismert nevén ChalkPaint - egyre népszerűbb. Nem csak krétás hatása, hanem könnyű kezelhetősége miatt, hisz a festéket fújva lehet a legegyenletesebben felvinni a felületre. Azért, hogy üveg felületen is jól megtapadjon és dísztárgyat díszíthessünk vele, Gesso alapozót kell használni.

Az ilyen vagy ehhez hasonló mécsesek elkészítése leírásunk alapján nagyon egyszerű.

Az ötlet innen letölthető, kinyomtatható.

Hozzávalók:

   
A papírra rajzoljuk fel a minta tükörképét. A tükörképnek leginkább feliratok készítésekor van nagy jelentősége, úgyhogy figyeljünk rá. A minta szélétől kb 0,5 cm-re húzzunk vékony csíkot az öntapadós, visszaszedhető ragasztóból, majd ecsettel kenjük ki a minta széléig. 1-2 perc száradás után vágjuk ki a papírmintát.

A papírmintát ragasztós felével simítsuk fel az üvegre. Ahhoz hogy a speciális krétafesték megtapadjon az üvegen (porcelánon, műanyagon vagy fémen), erősen tapadó alapozóval, Pinty Plus Gessoval érdemes lealapozni. Ezt tökéletesen a 25-30 cm távolságra függőlegesen tartott Gesso spray fújásával tudjuk elérni. (Érdemes kültéren végezni, vagy tegyük az alapozandó tárgyat egy dobozba, hogy a festékpor minél kevésbé szennyezze a környezetet.) Sima felületet eléréséhez több vékony réteg felvitelét javasoljuk, így a festék megfolyását elkerülhetjük. A festés befejeztével fordítsuk fejre a flakon és fújjunk vele addig, míg már csak gázt fúj, így kitisztítjuk a készüléket és a benne maradt festéket később is fel tudjuk használni.
A spray-s festés nagy előnye még, hogy az sem okoz gondot ha a kitakaró minta szélei nem teljesen simulnak a felületre. Ecsetes vagy szivacsecsetes festésnél könnyen befolyna a festék a kitakarás alá.

Az alapozó Gesso száradása után a színes krétafesték spray-vel fújjuk le a tárgyat. Ugyan úgy, mint az alapozónál, illetve minden más festékspray-nél, tartsuk függőlegesen a flakont a tárgytól 25-30 cm távolságra és inkább több rétegben fújjuk a festéket, nehogy véletlenül több festék kerüljön egy helyre és megfolyjon a festék.

A színes krétafesték száradása után nyúljunk a papírminta alá és szedjük le. Az öntapadós, visszaszedhető ragasztó használata azért is előnyös, mert újra és újra fel tudjuk használni a mintát illetve öntapadóssá tehetünk vele más sablonokat, felületeket is.

A színes krétafesték száradása után már csak a minta széleit díszítsük meg, hogy mutatósabb legyen. A vékony csőrű Decorfin Relief Paint üvegkontúrral könnyen készíthetünk szaggatott vonalakat vagy pontsort dekorációként. A kontúrfesték száradása után kenderzsineggel, zsinórral vagy akár szalaggal tekerjük körbe az üveg nyakát.
Már csak a teamécsest vagy gyertyát kell meggyújtanunk és elégedetten gyönyörködhetünk krétafestékes mécsestartónkban.

Íme kedvcsinálónak pár különböző stílusban díszített tárgy, amikhez szintén krétafestéket használtunk:

Ez a régi, ütött-kopott sámli felújítása is krétafestékkel történt. A felületet stencilezett baglyokkal és szabadkézzel festett ággal díszítettük tovább.

 

A fa dobozokat egy világosabb és egy sötétebb krétafestékkel fújtuk le, majd finom csiszolóvászonnal felcsiszoltuk. Így kapta meg ezt a kopottas hatást, ami után stencilfestéssel, szalvétatechnikával tovább díszítettük.

 

A különlegesebb formájú üvegeket két, közel azonos színű krétafestékkel díszíthetjük.
A szintén megcsiszolt krétafestékes keretekre feliratokat pecsételhetünk, belsejébe szalvétatechnikás képet, családi fotót vagy más dekorációt tehetünk.

A leírás alapján született ötletek megvalósításához sok sikert kívánunk!

További ötletek>>>